Pioniersjaren waren het zeker en vast. Vanaf de late jaren '50 ontstond ook in Vlaanderen zoetjesaan een traditie van eigenzinnige troubadours met een persoonlijkheid, die middels hun teksten en liedjes consequent een eigen verhaal wilden vertellen. Met deze website word je zo'n 50 jaar teruggekatapulteerd in de tijd en kom je te weten hoe het prille begin van het Vlaamse chanson en kleinkunst er ongeveer uitzag.
GENT - Samen met de jaren '60 behoren ook de pioniersjaren van de Vlaamsche kleinkunst en chanson tot de verleden tijd. Nu de funderingen zijn gelegd en het moderne chanson haar intrede heeft gedaan in Vlaanderen, staat een nieuwe generatie artiesten klaar om het het Vlaamse luisterlied nieuwe richtingen te doen inslaan.
Onze reporter maakt een stand van zaken op.
Overschouwingen:
»» zie:
Miel Cools,
Wannes Van de Velde,
Pater Mestdagh
»» zie:
Antoon De Candt,
Kor Van der Goten,
Will Ferdy
»» zie:
Hugo Raspoet,
Frida Goethals,
De Elegasten
»» zie:
Miek en Roel,
Mary Porcelijn,
Willem Vermandere
»» zie:
De Vaganten,
Nog meer protagonisten!
BRUSSEL - In de archieven van VRT (de nieuwe benaming voor de BRT) zocht en vond de redactie een reeks fragmenten die zowel beeld
als klank-elementen bevatten. In samenwerking met Cobra, het nieuwe digitale kultuurplatform van de VRT kan het publiek vanaf heden vrije toegang verkrijgen tot deze schatkamer.
»»
Lees meer
BRUSSEL - Via de digitale website www.muziekarchief.be biedt Muziekcentrum Vlaanderen sinds 2007 het grootste archief aan informatie over Vlaamsche en Belgische plaatuitgaven. Heden zijn ook geluidsfragmenten beschikbaar van vele plaatopnames die te situeren zijn in het chanson, luisterlied of kleinkunst.
»»
Lees meer
ANTWERPEN - Niet alleen zangers en zangeressen waren van belang in deze komplekse geschiedenis, de jaren '60 waren -op hun manier- eveneens echte pioniersjaren voor de
Vlaamse platenindustrie, het concertleven,...
»»
tekstschrijvers
»»
platen-industrie
»»
evenementen
»»
media
ZELE/ANDERLECHT - Twee getuigen doen hun verhaal: Zowel journalist Pol Van Mossevelde als socioloog en zanger Luk Saffloer kropen in de pen en blikken uitgebreid terug op de prille ontstaansgeschiedenis van het Vlaamse chanson, alles wat daaraan voorafging en wat daarbij kwam kijken.
»»
Lees meer