INFO
Wat is www.muziekarchief.be?
Het Muziekarchief is een gezamenlijk project van 3 partners: Kunstenpunt (voorheen Muziekcentrum Vlaanderen), VRT en SIMIM/BEA (voorheen IFPI-Belgium). Het Muziekarchief richt de schijnwerpers op Vlaanderens rijke muzikale verleden en heden. We bundelen een hoop nuttige en boeiende informatie over Vlaamse muziekuitgaven; singles, albums, cassettes, compilaties, rariteiten,... We registreren zowel het verleden als de dingen die vandaag om ons heen gebeuren.
Deze website is het venster op de databank die alle informatie bevat. Zoek naar je favoriete song, album of groep, klik door, en het ontdekken kan beginnen. Welke versies bestaan allemaal van een song? Of van een plaat? Wie speelde mee op die bepaalde opname?
Dagelijks wordt de informatie uitgebreid, verfijnd en gecorrigeerd. Allicht vind je nog blinde vlekken. Enorme stapels vinyl en cd's liggen klaar om in deze website te worden ontsloten, maar daar zijn tijd en middelen voor nodig.
Als je zelf aanvullingen of ideeën hebt, geef ons beslist een seintje. We kunnen wellicht niet op elke vraag dieper ingaan, maar alle nuttige feedback is uiteraard welkom. Lees eerst even de FAQ voor je in de pen kruipt.
Inzet & korte geschiedenis van het project
Vanuit de vaststelling dat een deel van het muzikale erfgoed dreigde verloren te gaan of ondertussen al verloren gegaan was, werd in 2004 het project 'Digitalisering van het Vlaams muzikaal erfgoed' opgestart door drie partners: Muziekcentrum Vlaanderen, het steunpunt voor de professionele muzieksector in Vlaanderen, de openbare omroep VRT en SIMIM/IFPI-Belgium als vertegenwoordigers van de platenindustrie.
Een behoorlijke inhaalbeweging naar een centrale, éénvormige digitale 'catalogus' was een dringende noodzaak om de algemene kennis van het Vlaamse muzikale erfgoed op te schroeven en de overlevering van informatie te garanderen naar de toekomst.
Een inventaris maken van alle muziek uit Vlaanderen werd bijgevolg de eerste doelstelling van het project. Eén centrale, rijke databank vol gedetailleerde informatie is de meest economische en doeltreffende manier om de geschiedenis van muziekopnames uit Vlaanderen naar behoren te documenteren. Mits een intelligente gegevensstructuur is het mogelijk om gerichte zoekacties uit te voeren en in een mum van tijd de exacte informatie beschikbaar te stellen. Voor onderzoeksdoeleinden (wetenschappelijk of andere) is het een ideaal werkingsinstrument.
Eén centrale database belet niet dat de fysieke dragers (cds, lps, bandopnamen,...) zich bevinden in verschillende collecties op verschillende locaties.
Maar vermits muziek meer is dan een inventaris en bij voorkeur beluisterd wordt, zijn er ook nog twee bijkomende stappen in dit project. Enerzijds is er de digitalisering (digitaal bewaren wat nog digitaal beschikbaar is, teneinde de muziekuitvoeringen naar de toekomst te bewaren), anderzijds is er in het kader van een gemakkelijke ontsluiting, het aanbieden van luisterfragmenten aan een breed publiek.
Om die laatste twee stappen (en meer) te realiseren beschikt het project op dit moment niet over voldoende financiële middelen. Van zodra er extra middelen zijn, kunnen deze en andere uitbreidingen nog aan bod komen. Lees daarvoor ook het verlanglijstje van het project.